19 Ağustos 2015 Çarşamba

Haller Gençlik Merkezi

Efendim bu Haller dedikleri yer Eskişehir'in en popüler yerlerinin başında gelen Eskibağlar mahallesinin antikasıdır. Vakti zamanında meyve-sebze hali olarak kullanılan bir binaymış. Yıkılması planlanan bina Yılmaz Büyükerşen'in de desteği ile restore edilerek sanat ve kültür merkezine dönüştürülmüş. Eskişehir tam anlamıyla yokluktan, haraplıktan evrilmiş
tir demek mümkün.
İsterseniz Tramvayda İsmet İnönü durağında inip barlar sokağına girip hobaley hobaley müzikler eşliğinde Bağlar geçitine yürüyerek gidebilir, isterseniz de 'Bağlar' durağında inerek elaleme sorarak bu güzide mekana ulaşıp incik boncuk mağazalarını, yeme içme müesseselerini görebilirsiniz. (Eskibağlar mah., Üniversite cad. 2\A Tepebaşı)



Buraya ilk gittiğimde eski bir fabrikadan dönüştürüldüğünü düşünmüştüm. Gerek yüksek tavanı ve günışığını bolca almamasıyla gerekse zemin dokusu için kullanılmış doğal taşları ve ışıklandırmasıyla otantik bir yer.




Kültür ve sanat kelimelerinin süs mahiyetinde kullanılmadığı nadir mekanlardan bir tanesi. Tepebaşı tiyatro sahnesini de içinde barındırıyor. Aynı zamanda 500 kişi kapasiteli nikah, toplantı gibi etkinliklere de ev sahipliği yapabiliyor.






Kişiye özel karikatür, karakalem yaptırabileceğiniz bölüm

Hediyelik Eşya

Türkiye'de işlenebilir lüle taşının neredeyse tamamı Eskişehir'de çıkarılır. Lüle Taşının şekillendirilmesine yönelik kurslar, eğitimler oldukça yaygındır. Odunpazarı başta olmak üzere bu el yapımı lüle kafaların satıldığı hediyelik eşya mağazalarının bir kısmı da bu antika binada yer almaktadır.
Haller Gençlik Merkezi'nde bulunan mağazalar için şuradan buyrun.



--Blogdaki tüm fotoğraflar Bendeniz'e aittir.
 


18 Ağustos 2015 Salı

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir deyince akla ilk gelenlerden bir tanesidir. Sevgili Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in emek ettiği müze artık Türkiye'ye mal olmuştur. Türkiye'nin ilk örneği gerçekleşmiştir.
 Evet efendim, Eskişehir heykeltraş bir başkana sahip yaşanılası, sanata kültüre dair tüm ıvıra gerektiği kıymeti veren bir ildir.

 Müze, Odunpazarı Evleri'nden birine kurulmuş. Toplu taşıma ile, otogar yönlü tramvaya binip Atatürk Lisesi durağında inilir ve bu eski evlere doğru yol alınılır. Sonra bir dayıya sorun hemen göstersin. (Bu tarif yeterli değil diyenler için müzenin kendi sitesinde kroki mevcut: şuradan buyrun)

 Müzeye girişler ücretlidir. Ama komik ücretlidir. Öğrenci kafasına 2 tl öder. Ayrıca şunu söylemekte fayda var, müze gelirleri engelli çocukların ve kız çocuklarının eğitimine bağışlanmakta.
 Müzede, bazı salonlar hariç tutulmak üzere, flaşsız fotoğraf çekmek serbesttir. Kemal Kılıçdaroğlu, Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli, Alparslan Türkeş, Bülent Ecevit, Barack Obama, Winston Churchill gibi ünlü siyasilerin heykelleri ile anı yaratmak istiyorsanız fotoğraf ekibine para karşılığı çektirebilirsiniz. Müze A, B, C, D ve E olarak isimlendirilmiş tematik salonlardan oluşmakta.



Mustafa Kemal, başkan beyefendinin ustalığını en iyi gösterdiği yüzlerden bir tanesi, bana sorarsanız.
Ciddi anlamda keyif veren realitede heykellere sahip bir yer. Özellikle bazı heykeller, örneğin Fazıl Say'ın heykeli, ciddi ciddi şahsın karşınızda olduğu izlenimi uyandırıyor.


Dinlet Fazıl abi


Atatürk'ün manevi kızı küçük Ülkü


Tiyatrocu ve yönetmen Genco Erkal, en iyi heykele sahip yüzlerden bir tanesi.


Cahiller. Nihhahoho




 Frigya'nın efsanevi kralı Midas'ın, dokunduğu her şeyi altına çevirmesi ve eşek kulaklarıyla bilinen mitolojik bir şöhreti vardır.
   Bilindiği üzere Eskişehir'de Yazılıkaya köyünde Frigyalılar'dan MÖ 600lü yıllardan kalma büyük bir anıt bulunmaktadır.
 Frig vadisinin konumuyla birlikte Eskişehir bağrını bu üzgün krala açmış, adeta bir balmumu gibi müzesine oturtmuştur.



Eskişehirli halk filozofu, Yunus Emre.
 "Ete kemiğe büründüm, Yunus diye göründüm." Mevlana'nın 6 ciltlik Mesnevi'sine ithafen,  söylediği en sevdiğim sözüdür.






Ve son olarak, bu müzenin mimarı Yılmaz Büyükerşen kendisini de ölümsüz kılmış.
Müzede dolaşırken en güzel heykel Büyükerşen'in kendini yaptığı heykeldi diye konuşmalar işittim. Her yönüyle bunu hakediyor beyefendi, hakkıdır.







--Blogdaki tüm fotoğraflar Bendeniz!e aittir.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi

Efendim, kendini kültüre bulamış bir şehirdesiniz. Karikatür müzesi zart müzesi zurt müzesi.. Bunlar güzel şeyler. Adını duymuşsunuzdur. Ben de bir kaç kez Odunpazarı'ndan geçerken tabelasını görmüştüm. Nihayet gittim efendim. Evet mutlaka gidin. Gitmeyip ne yapacaksınız? Serseri gibi bira mı içeceksiniz? Gidin. Sevgili Anadolu Üniversitesi'nin emeklerini görün. Odunpazarı evlerinden birine kurulmuş, aşırı sevimli 2 katlı ahşap yapı. Gidenler bilir, Odunpazarı evleri civarında geleneksel kahve kültürü vardır. Ben çok severim. Oradaki dayılara sorun size müzeyi göstersinler. (Ayrıntılı Adres:  Akcami Mah. Malhatun Sok. No:6 Odunpazarı)


Bu müze neden önemli? Anadolu Üniversitesi 2002 yılında Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama adında bir merkez kurmuştur. Karikatür müzesi de bu merkezin bir kolu olarak hizmet vermektedir. Bu Türkiye'de bir ilktir. Halen, bu merkez lisans ve lisans üstü alanlarda kullanıma açıktır. Sıkıcı tarihçesi için*.




 
Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi ciddi makale ve tezler yayınlayarak araştırmalar yapan, hatrı gönlü hoş işlere, sergilere imza atmış fevkaladenin fevkinde bir kurum. Siyasi karikatürden reklamlarda karikatür kullanımına; Türk karikatürü felsefesinden karikatürün eğitime etkisine kadar çok çeşitli konularda bilimsel araştırmalar yapan bir kurum. Makale ve yayınlar için buradan buyurun.

Üst kattaki ana koridordan ayrılan küçük odalar, belli başlıklarda kategorize edilmiş.
Türk karikatür ustaları odası, Eskişehirli Karikatür ustaları odası gibi.. Her telden çalan geniş bir mizah anlayışı sergilenmekte.





Eskişehir'in ve Anadolu Üniversitesi'nin gözbebeklerinden biridir efendim. Gidin. Bira pahalı.
 
 
--Blogdaki fotoğrafların tamamı Bendeniz'e aittir.